Sfæriske kamera

Det finnes ulike løsninger der en kombinerer flere kamera, eller kamera med mange linser. For de fleste formål kommer en imidlertid svært langt med de rimelige sfæriske kameraene, dvs de kameraene som kun har to linser. Den vurderingen en må gjøre er dermed først og fremst knyttet til om en ønsker å bruke videomuligheter eller om det først og fremst er snakk om å ta stillbilder.

På tampen av 2019 var dette de mest aktuelle kameraene, all priset til rundt fire tusen kroner:

Insta 360 EVO kan være det rette kameraet dersom du også er interessert i å bruke kameraet for stereoskopiske bilder og video. Dvs i 180 grader, men med en forskyvning mellom bildene, slik at det gir en tredimensjonal effekt.

Insta360 One X er kanskje det kameraet som gir best stabilisert video, selv om dette er egenskaper som nærmest er delt med GoPro Fusion. Her er det litt en smakssak, men GoPro Fusion gir litt høyere oppløsning på videobildene. Insta er imidlertid et selskap som spesialiserer seg på nettopp denne typen kamera, noe som gjør at både kamera, den medfølgende appen og tilhørende programvare fungerer meget bra. Merk at den tidligere modellen Insta One ikke har de samme egenskapene - Xen er dermed viktig.

Ricoh Theta V er noe svakere på stabilisering, men dette kameraet har en tilleggsmulighet som kan være interessant i mange sammenhenger. Det er nemlig mulig å koble på en egen mikrofon som tar opp romlig lyd. Dvs, med videoen kommer det fire lydspor som spilels av slik at lyden blir romlig synkronisert med bildet. YouTube støtter "Spatial audio" og du kan dermed høre lydbildet dreies når du ser deg rundt i en sfærisk video.

Ricoh Theta SC er en rimeligere versjon. Denne er flott til stillbilder, ikke minst fordi Ricoh-kameraene lagrer stillbildene direkte i riktig format, uten noe behov for konvertering. Dette kameraet er imidlertid mindre egnet til video.