BBC Micro:bit
Innhold i denne modulen
BBC Micro:bit er en liten datamaskin konstruert på oppdrag fra BBC. Slike maskiner blir gitt bort gratis til alle 7. klassinger i Storbritannia og de er også i ferd med å bli populære i Norge. Lav pris og stor fleksibilitet er stikkord for bruken av Micro:bit i skolen.
Selve Micro:bit-maskinen er laget som et 4 x 5 cm stort kort der det meste av elektronikken ligger åpent.
Micro:biten har innebygd akselerometer og magnetometer, det kan kommunisere med andre enheter via Bluetooth og USB. Enheten har også en innebygget "skjerm" med 5x5 (25) lysdioder, to programmerbare knapper.
For drift kan enheten få strøm via micro-USB eller ekstern batteripakke.
Micro:bit kan programmeres i en hvilken som helst (nyere) nettleser ved å gå til nettstedet makecode.microbit.org.
Denne editoren fungerer på mobil og nettbrett, men du får best oversikt dersom du koder via en datamaskin. Du koder ved hjelp av såkalt blokkprogrammering, et visuelt grensesnitt som viser logikken i koden samtidig som den skjuler noe av kompleksiteten i selve programmeringsspråket som ligger i bunn.
Teori til modulen
Micro:biten kan langt fra gjøre alt, men du kan få til mye spennende. En serie brytere kan f eks blir et klaviatur med muligheter for variert interaksjon:
Det finnes et stort antall eksempler på kode til Micro:bit. Det meste vil dere dermed fint kunne finne ut av på egen hånd. På disse sidene finner du noen oppgaver og løsningsforslag, som kan være et utgangspunkt.
Bilder fra to studentprosjekt ved HVL.
Ovenfor er en egendesignet bryter knyttet til Micro:biten, i form av et klaviatur.
Til venstre flere Micro:biter som samvirker, ved å styre servoer som "spiller" på fysiske instrumenter.
__________________________________________________ _ __ _ _ _
Første steg
Nordic Semiconductor har laget en ganske omfattede serie med videoer, som introduserer ulike bruksmåter, med tilhørende kodeeksempler. Den første videoen forklarer selve maskinen og litt om hvordan den virker.
I første omgang kan du kikke på introduksjonsvideoen og en smakebit på hvordan en kan kontrollere en servo:
Komme i gang
Oppgavehefte: Kom i gang med Micro:bit
Dette heftet er utarbeidet av IKT i utdanningen. Det inneholder seks ulike prosjektoppgaver med differensiert innhold og tema. 1. Rullende navn, 2. Smilefjes, 3. Skritteller, 4. Orakel, 5. Stein, saks og papir, 6. Kompass.
Oppgave 1 og 2 i dette heftet er såpass enkle at mange gjerne kan forsøke seg på disse med en gang, ved å løse dem i den nettbaserte editoren. Hvis du ikke er komfortabel med å hoppe rett ut i det: se neste side, med en gjennomgang av editoren og hvordan denne fungerer.
Om du vil se noen mer utfordrende eksempler: kikk på disse prosjektene. Det er slett ikke alle av oss som skal ta det så langt, men det synliggjør mulighetene.